Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa

Učenje Omrama Mihaela Ajvanhova

 

Omram Mihael Ajvanhov rođen je 31. Januara 1900. u siromašnoj porodici u jednom planinskom selu (Serbci) u Makedoniji. Njegov otac je putovao po čitavoj Bugarskoj, od Varne do Crnog mora, kako bi izdržavao porodicu, a Mihaela i njegovu braću je podizala majka uz pomoć bake, koja je bila babica i isceliteljka, sa kojom je Mihael imao veoma blizak odnos.

Priroda je za njega bila veoma značajna, pa su vatra, voda koja teče iz izvora, šarene niti, pesma ptica i penjanje uz visoko drveće imali za njega poseban značaj, toliki da je kasnije o njima govorio kao o izvorima svoje duhovnosti.

Kada mu je bilo sedam godina, izbio je rat i njegovo selo je spaljeno do temelja, a on je sa porodicom krenuo na dug i neizvestan put do Varne, gde je živeo njegov otac, koji je zatim, nepune dve godine nakon tog događaja, umro. Posle očeve smrti porodica je živela u velikom siromaštvu, pa je Mihael morao da radi od malih nogu, prvo kao šegrt kod lokalnog kovača.

Kao tinejdžer Mihael je ispoljio snažnu duhovnost i počeo da čita duhovne knjige prevedene na bugarski. Pored toga je praktikovao i meditaciju, gladovanje i vežbe disanja, te je tako u šesnaestoj doživeo svoje prvo duhovno buđenje, kada je začuo muziku sfera. Godine 1917. upoznao je svog učitelja Petra Danova u Varni i postao njegov učenik. Mihael je voleo muziku pa mu je njegov učitelj poklonio violinu.

Nakon studija u Sofiji, Mihael je postao profesor na koledžu, a 1934. i direktor koledža. Tih godina čvrsto se držao učenja Petra Danova, koje je bilo bremenito dubokim duhovnim iskustvima i značajnim istraživanjima.

Godine 1937, nespokojan zbog nadolazećeg komunizma, Petar Danov je poslao Mihaela u Francusku da širi njegovo učenje. Mihael je brzo naučio francuski pa je počeo da predaje u Sevru blizu Pariza. Poput drugih duhovnih inicijanata, prolazio je kroz periode patnje ali je uspevao da ih preobrazi u „drago kamenje”.

U nekih pedesetak godina održao je na hiljade besplatnih javnih predavanja i dao mnoštvo intervjua, prvo u Parizu a kasnije u glavnom centru Univerzalnog Belog Bratstva (Fraternité Blanche Universelle) u Bonfenu na jugu Francuske.

Godine 1959, brat Mihael, kako se još uvek zvao, krenuo je na prvo putovanje u Indiju gde je upoznao Nim Karoli Babađija. Pošto je doživeo duboku duhovnu i fizičku transformaciju, on mu je dao duhovno ime Omram. Nakon povratka u Francusku, njegovi učenici su primetili njegovu veliku sličnost sa Petrom Danovim, pa su ga spontano počeli oslovljavati sa „učitelju”.

On je, sa svoje strane, nastavio da podučava kako u Bonfinu tako i širom sveta, držeći govore i posećujući duhovna mesta. Kao čovek i kao učitelj, savršeno je vladao samim sobom, manifestujući božanski život u svakom trenutku, a njegova predavanja bila su prožeta mudrošću, ljubavlju, vitalnošću, humorom i čestitošću.

Do 1986. kada je umro, stekao je na hiljade poklonika širom sveta. Od tada se njegovo učenje proširilo na sve kontinente, a njegova predavanja prevedena su na 32 jezika. Mnogi poklonici posećuju Bonfen svake godine kako bi zajedno obavljali duhovni rad, a postoji još nekoliko centara na drugim mestima na planeti gde se praktikuju duhovne metode koje je podučavao.

Knjige Omrama Mihaela Ajvanhova

 

Preporučujemo

Preporučujemo

 

Duhovno obrazovanje

Duhovno obrazovanje

Duhovno obrazovanje

Energetski centri

Energetski centri

Energetski centri

Ključ za rešavanje problema ljudske egzistencije

Ključ za rešavanje problema ljudske egzistencije

Ključ za rešavanje problema ljudske egzistencije

Muški i ženski princip

Muški i ženski princip

Muški i ženski princip

Nova zemlja

Nova zemlja

Nova zemlja

Postati živa knjiga

Postati živa knjiga

Postati živa knjiga

U društvu učitelja

U društvu učitelja

U društvu učitelja

 

Brze veze

 

FacebookInstagramTwiter
 

© Sva prava zadržana, Izdavačka kuća „Babun".

Preuzimanje knjiga na adresi dr Milivoja Petrovića 5, Beograd-Rakovica
Radno vreme od 9 i 30 do 16 i 30 sati
Kontakt: 065 / 319 39 13

PIB: 100048004, MB: 17338056, Šifra delatnosti: 5811
Sedište: Beograd, Simina 11