Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa

Tomas Merton

 

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Tomas Merton (31. januar 1915 — 10. decembar 1968) je bio američki monah trapist, pisac, teolog, mistik, pesnik, društveni aktivista i naučnik komparativne religije. 26. maja 1949. godine rukopoložen je u sveštenika i dobio ime „otac Luj“. Bio je član opatije Gospe od Getsemanija, u blizini Bardstauna, Kentaki, gde živeo od 1941. do svoje smrti.

Merton je u periodu od 27 godina napisao više od 50 knjiga, uglavnom o duhovnosti, društvenoj pravdi i pacifizmu, kao i niz eseja i recenzija. Među Mertonovim najpoznatijim delima je njegova bestseler autobiografija Planina od sedam spratova (1948). Njegov prikaz njegovog duhovnog putovanja inspirisao je mnoge veterane Drugog svetskog rata, studente i tinejdžere da istraže ponude manastira širom SAD Nalazi se na listi 100 najboljih duhovnih knjiga veka časopisa Nešnal rivju.

Istražujući istočnjačke religije kroz proučavanje mistične prakse Merton je postao strastveni zagovornik međuverskog razumevanja,. Posebno je poznat po tome što je ulazio u rasprave sa istaknutim azijskim duhovnim ličnostima, uključujući Dalaj Lamu, japanskog autora D. T. Suzukija, tajlandskog budističkog monaha Buddhadasa i vijetnamskog monaha Tič Nat Hana. Osim toga, napisao je knjige o zen budizmu, konfucijanizmu i taoizmu i o tome kako se hrišćanstvo odnosi prema njima. U to vreme u Sjedinjenim Državama to je bilo veoma neobično, posebno u okviru verskih redova.

 

 

 

Brze veze

 

FacebookInstagramTwiter
 

© Sva prava zadržana, Izdavačka kuća „Babun".

Preuzimanje knjiga na adresi dr Milivoja Petrovića 5, Beograd-Rakovica
Radno vreme od 9 i 30 do 16 i 30 sati
Kontakt: 065 / 319 39 13

PIB: 100048004, MB: 17338056, Šifra delatnosti: 5811
Sedište: Beograd, Simina 11