Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa

T.K.V. Desikačar

 

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

T.K.V. Desikačar rođen je 21. Juna 1938. godine u Misoreu, država Karnataka, kao četvrto dete Šri Tirumalai Krišnamačarje i njegove žene, Šrimati Namagiriamal, sestre B.K.S. Ajengara. Budući sin slavnog Šri Krišnamačarje, još kao dete Desikačar je na samom izvoru upijao svo bogatstvo i dubinu indijske kulture. Uprkos tome, Desikačar se opredelio za savremeno obrazovanje i stekao zvanje inženjera. No, uticaj njegovog oca na njega je uvek bio prisutan, pa je to na kraju dovelo do potpune promene toka Desikačarevog života.

Ovo se desilo 1961. godine, kada je Desikačar bio u poseti ocu, u njihovoj porodičnoj kući u Madrasu, na putu za Severnu Indiju. Jednog jutra, oko šest sati, probudio ga je glas jedne nepoznate žene strankinje na vratima, koja je htela da vidi “profesora”. Još onako bunovan, ugledao je prizor u kome ova žena sa Zapada hrli da zagrli Šri Krišnamačarju koji se, takođe tek probuđen, pojavio iz svoje odaje.

Uprkos svom zapadnjačkom obrazovanju, mladi Desikačar nije bio baš spreman za ovaj prizor u kome jedna tuđinka grli njegovog ozbiljnog i poštovanog oca, bramina. Nakon što se osvedočio u njeno čudesno izlečenje od hronične nesanice, Desikačar je uvideo ogromnu isceljujuću moć joge i Krišnamačarjino majstorstvo. Odlučio je da se više pozabavi time, i ubrzo napustio svoje inženjerske ambicije u korist izučavanja svih aspekata joge pod vođstvom svog oca. Svoje izučavanje nastavio je tokom tri decenije, da bi na kraju osnovao Krišnamačarjin institut.

Krišnamačarjin joga mandiram osnovan je 1976. Godine u Madrasu, sa ciljem da nasleđe joge I, nešto kasnije, vedsko pojanje, onako kako ih je podučavao Krišnamačarja, postane dostupno široj javnosti. Zahvaljujući redovnom podučavanju širom sveta, T.K.V. Desikačar je postao poznat kao autoritet joge i vedskog pojanja, reprezentujući učenje svog oca na svim prestižnim konvencijama i konferencijama. Napisao je mnoge knjige i često je pozivan da u vodećim indijskim novinama piše članke o zdravlju, psihologiji i duhovnosti, kako na engleskom, tako i na tamilskom jeziku.

 

Knjige ovog autora

Knjige ovog autora

 

Srce Joge

Srce Joge

Srce Joge
 

 

Brze veze

 

FacebookInstagramTwiter
 

© Sva prava zadržana, Izdavačka kuća „Babun".

Preuzimanje knjiga na adresi dr Milivoja Petrovića 5, Beograd-Rakovica
Radno vreme od 9 i 30 do 16 i 30 sati
Kontakt: 065 / 319 39 13

PIB: 100048004, MB: 17338056, Šifra delatnosti: 5811
Sedište: Beograd, Simina 11