Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa

Ošo

 

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Ošo je rođen u Kučuadi, Madija Pradeš, Indija, 11. decembra 1931. Od najranijeg detinjstva bio je buntovni i nezavisni duh, koji je nastojao da sam doživi istinu, umesto da stiče znanja i veruje u ono što su mu drugi naložili.

Nakon prosvetljenja u dvadeset i prvoj godini, Ošo je dovršio svoje akademske studije da bi proveo izvestan broj godina predavajući filozofiju na univerzitetu u Đabalpuru. U međuvremenu, putovao je kroz celu Indiju držeći govore, izazivajući pravoverne religijske vođe na javne raspre, dovodeći u pitanje tradicionalna verovanja i upoznavajući ljude iz različitih sredina. Mnogo je čitao, sve što je mogao da pronađe kako bi proširio svoje razumevanje sistema verovanja i psihologije savremenog čoveka. Kasnih šezdesetih Ošo je razvijao svoj jedinstveni sistem tehnika dinamične meditacije. Savremeni čovek, govorio je, toliko je opterećen prevaziđenim tradicijama iz prošlosti i brigama koje donosi savremeni život da mora da prođe kroz jedan dubok pročišćavajući proces pre nego što bude u stanju da otkrije bez-misaonost, opušteno stanje meditacije.

Ranih sedamdesetih su prvi put ljudi sa Zapada čuli za Oša. Do 1974. formirana je Njegova komuna u Puni, Indija, koja je ubrzo počela da privlači posetioce u velikom broju. U toku Njegovog rada, Ošo je doslovno prešao svaki aspekt razvoja ljudske svesti. On je destilovao esenciju svega što je bitno u duhovnom pohodu savremenog čoveka, i to ne putem intelektualnog razumevanja, već putem sopstvenog životnog iskustva.

On ne pripada nijednoj tradiciji – “Ja sam početak jednog totalno novog religijskog iskustva”, tvrdi On. “Molim vas ne povezujete me sa prošlošću  – ona jedva da vredi da bude upamćena.”

Njegovi razgovori sa učenicima i tragaocima iz svih strana sveta objavljeni su u više od 600 knjiga i prevedeni na preko trideset jezika. On kaže: "Moja poruka nije nikakva doktrina, nikakva filozofija. Moja poruka je poput alhemije, nauke o preobražaju, pa tako samo oni koji su spremni da umru i budu ponovno rođeni u obličju tako novom da sada ne mogu ni da ga zamisle... samo tih nekoliko hrabrih biće spremno da sluša, jer slušanje zna da bude opasno.”

“Slušajući, učinili ste prvih par koraka ka po­novnom rođenju. To nije filozofija od koje možete sašiti kaput da biste se šepurili naokolo. To nije doktrina u kojoj možete naći zaklon od pitanja koje vas muče. Ne, moja poruka nije verbalne prirode. Ona je mnogo rizičnija. Ona nije ništa manje od smrti i ponovnog rođenja.”

Ošo je napustio telo 19. januara 1990, od posledi­ca trovanja od strane američkih vladinih agenata, u vreme kada su ga u tajnosti držali zatvorenog zbog formalne povrede zakona o emigraciji. Njegova ogromna komuna u Indiji, kao najveći centar duhovnog razvoja u svetu, nastavlja da privlači hiljade posetilaca sa svih strana sveta koji dolaze da učestvuju u meditacijama, terapijama, telesnim vežbama i kreativnim programima, ili samo da dožive blizinu jednog bude.

 

Knjige ovog autora

Knjige ovog autora

 

Moja ljubav Indija

Moja ljubav Indija

Moja ljubav Indija
 

 

Brze veze

 

FacebookInstagramTwiter
 

© Sva prava zadržana, Izdavačka kuća „Babun".

Preuzimanje knjiga na adresi dr Milivoja Petrovića 5, Beograd-Rakovica
Radno vreme od 9 i 30 do 16 i 30 sati
Kontakt: 065 / 319 39 13

PIB: 100048004, MB: 17338056, Šifra delatnosti: 5811
Sedište: Beograd, Simina 11