Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa

Morin Mardok

 

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Morin Mardok je psihoterapeut i spisateljica, autorka šest knjiga. Njeno najpoznatije delo je "Žensko viteško putovanje" (The Heroine's Journey: Woman's Quest for Wholeness, Shambhala, 1990). Napisala je još i: The Heroine's Journey Workbook (Shambhala, 1998); Fathers' Daughters (Fawcett, 1996); Spinning Inward: Using Guided Imagery with Children (Shambhala, 1987).

Žensko viteško putovanje predstavlja zamisao o ženskom mitskom pohodu na koji žena kreće da bi iscelila duboku povredu njene ženske prirode na ličnom, društvenom i duhovnom nivou. Ona polazi na to duhovno i psihološko putovanje da bi postala celovita i integrisala sve delove svoje prirode. Ponekad je ovo putovanje svesno, ali u najvećem broju slučajeva nije. Dakle, „žensko viteško putovanje“ je ženin mitski pohod u kome ona nastoji da izleči svoju žensku prirodu. U knjizi su opisani putevi i stranputice savremenih žena i boginja iz mitologije, a potanko su obrađene i sve etape „ženskog viteškog putovanja“:

Na svojim kursevima  koju je autorka vodila sa ženama svih životnih doba, Mardokova primenjuje različite vežbe, te koristi pisanje, umetnost, rad sa snovima i aktivnu imaginaciju, kako bi bacila jasniju svetlost na taj pohod. Veštine naučene na tom arhetipskom putovanju ohrabruju ženu da preduzme i neke šire poduhvate u pravcu osvešćivanja ljudi i održavanja ravnoteže života na zemlji.

Proces individuacije

Karl Gustav Jung i Erik Erikson su oboje naglašavali razvoj odraslih u svojim teorijama. Za Eriksona, razvojni zadatak srednjeg doba je napraviti izbor između "generativnosti" i "stagnacije". Zadržavanje na spolja orijentisanom putu ego razvoja i razmišljanja lišenog samoposmatranja vodi u stagnaciju i duhovnu sušu. Nasuprot tome, intospektivno okretanje ka unutra sa ciljem da čovek ostvari celovitost i ravnotežu u svom životu, može dovesti do prevazilaženja ega i čoveka osposobiti za prenošenje mudrosti mlađim generacijama, probuditi njegovu "generativnost". Po Jungu, čoveka na putu do integracije vodi nesvesna težnja da otkrije svoje središte, celovitost i smisao, jedan unutrašnji poriv da suprotne aspekte svoje ličnosti dovede u ravnotežu.

Morin Mardok, pak, u svojoj knjizi opisuje proces induviduacije u životu žene koji se sastoji od različitih etapa:

• Odvajanje od ženstva
• Put iskušenja
• Spiritualna suša
• Inicijacija i silazak
• Ponovno povezivanje sa ženstvom i savladavanje rascepa majka/ćerka
• Isceljenje ranjenih delova unutrašnjeg muškarca
• Tajno venčanje

Mnoge današnje žene pronalaze u delu Morine Mardok upravo onaj model koji se uklapa njihovo životno iskustvo i koji im može biti od koristi u njihovoj potrazi za celovitošću i duhovnom zrelošću.

 

Knjige ovog autora

Knjige ovog autora

 

Moć žene

Moć žene

Moć žene
 

 

Brze veze

 

FacebookInstagramTwiter
 

© Sva prava zadržana, Izdavačka kuća „Babun".

Preuzimanje knjiga na adresi dr Milivoja Petrovića 5, Beograd-Rakovica
Radno vreme od 9 i 30 do 16 i 30 sati
Kontakt: 065 / 319 39 13

PIB: 100048004, MB: 17338056, Šifra delatnosti: 5811
Sedište: Beograd, Simina 11