Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa

Morihej Uješiba

 

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Morihej Uješiba rođen je 14. decembra 1883. godine u gradu Tanabe. Tanabe se nalazi na obali drevnog Ki distrikta (danas poznatog po imenu prefektura Vakajama). Distrikt je čuven po svojim prirodnim lepotama – ogromnim planinskim vencima, čudesnim šu­mama, veličanstvenim vodopadima, stotinama lekovitih toplih izvora, bogatim voćnjacima i predivnom zalivu.

Premda je Morihej veći deo svog kasnijeg života proveo daleko od Vakajame, on je svoj rodni kraj često posećivao, govoreći: „Bez obzira gde se nalazio, uvek ću u srcu biti dete Kumana.“ Morihejev otac Joroku je bio imućni zemljoposednik i gradski većnik, a njegova majka Juki beše u rodu sa klanom Takeda, jednom od najznačajnijih starih samurajskih porodica. Morihej je bio jedini sin u porodici (imali su četiri ćerke) i smatrali su ga božijim darom.

Mladost

Morihej je rođen prerano, pa je bio slabašan i bolešljiv dečak, ali je zato izrastao u prilično snažnog tinejdžera, i to zahvaljujući svakodnevnim aktivnostima u prirodi koje su se sastojale od plivanja i pecanja u zalivu u proleće i leto, i planinarenja u jesen i zimu, sa dodatkom sumo rvanja.

Stanovništvo Kumana je veoma pobožno. Od svoje pete godine Mo­rihej je ustajao u četiri sata ujutru da bi pratio majku koja je svakog dana odlazila da se pomoli lokalnim bogovima. Morihej je proveo veliki deo svoje mladosti na hodočašćima, posećujući mnogobrojne planinske hra­move i praktikujući misogi, šintoistički ritual pročišćenja koji se obavlja u vodama vodopada i okeana. Morihej je bio opčinjen pričama koje su pri­povedali lokalni čarobnjaci poput čuvenog En no Gjođe, prvog ja­mabušija (planinskog askete) i nikada mu nije bilo dosadno da sluša o čudima koje su izvodili čudotvorci kao što je bio budistički svetac Kukai, osnivač manastira Šingon na planini Koja. Od najranijeg detinjstva je Morihej i sam imao mistična iskustva. Na primer, dešavalo mu se da potpuno mračnu planinsku stazu kojom hoda odjednom osvetli sablasna svetlost, ili ga prožme osećanje da je lak poput ptice koja leti visoko iznad planinskih vrhova.

Moriheja su poslali u školu pri hramu da izučava teška konfucijanska kla­sična dela, ali je on mnogo više voleo da učestvuje u spektakularnim ezo­teričnim ritualima šingon budizma.

 

Knjige ovog autora

Knjige ovog autora

 

Umeće mira

Umeće mira

Umeće mira
 

 

Brze veze

 

FacebookInstagramTwiter
 

© Sva prava zadržana, Izdavačka kuća „Babun".

Preuzimanje knjiga na adresi dr Milivoja Petrovića 5, Beograd-Rakovica
Radno vreme od 9 i 30 do 16 i 30 sati
Kontakt: 065 / 319 39 13

PIB: 100048004, MB: 17338056, Šifra delatnosti: 5811
Sedište: Beograd, Simina 11