Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa

Ken Vilber

 

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Svet Kena Vilbura

"Ako još niste čuli za Kena Vilbera, čućete. Njegovo delo je ogromno. Brilijantno. Genijalno. Mogli biste ga nazvati Darvinom, Vilijamom Džejmsom ili Platonom našeg vremena. Napisao je na desetine knjiga i izdao još toliko. Na 270 veb sajtova na Internetu diskutuju o njemu, slave ga ili kritikuju. Psihološka i filozofska imena poput Hjuston Smita, Majla Marfija, Rolo Meja, Danijela Golemana, Larija Dosija i Rodžera Valša nazivaju ga najvećim misliocem našeg vremena ili tvrde da je njegov opus magnum, 'Seks, ekologija, spiritualnost' (Sex, Ecology, Spirituality), jedna od najvažnijih knjiga ikada objavljenih. Robert Dilts nesumnjivo je pod njegovim uticajem. A Robert Mekdonald, za koga se priča da je pokušao da nauči 'Kratku istoriju svega' (A Brief History of Everything) napamet, bio je inspirisan da stvori vilberovski začinjenu psihologiju pod nazivom 'psihoteleologija'". – Brajan Van Der Horst

Rođen 1949. u Oklahoma Sitiju, Ken Vilber je u detinjstvu često menjao mesto boravka jer mu je otac bio vojni pilot. Srednju školu je završio u Linkolnu, Nebraska, a studije medicine je započeo na Djuk univerzitetu. Međutim, već na prvoj godini izgubio je interesovanje za lekarsku profesiju i počeo da čita knjige iz psihologije i filozofije. Vratio se u Nebrasku da studira biohemiju ali je nakon nekoliko godina napustio akademski svet (sa diplomom iz biohemije) i posvetio se pisanju knjiga.

Sa 19 knjiga o duhovnosti i nauci, preveden na preko dvadeset svetskih jezika, Vilber je danas najprevođeniji američki autor. Smatraju ga jednim od utemeljivača transpersonalne psihologije, koja je šezdesetih godina nastala iz humanističke psihologije i koja se esplicitno bavi duhovnošću. Zbog pionirske prirode svojih uvida nazvan je "Ajnštajnom svesti". Njegova prva knjiga, " Spektar svesti" (1977) donela mu je reputaciju originalnog mislioca skoji nastoji da integriše zapadnu i istočnu psihologiju. " Bez granice" (1979) je popularna verzija tog dela i njegova najčitanija knjiga.

U svojim skorašnjim radovima, posebno u obimnom delu " Seks, ekologija, spiritualnost" (Sex, Ecology, Spirituality) (1995) on je kritikovao ne samo zapadnu kulturu, već i pokrete koji spadaju u kontra-kulturu kakav je, na primer, pokret "nju ejdž". Nijedan od ovih pristupa ne poseduje dubinu i istančanost "perenijalne filozofije" koja se nalazi u temeljima svih glavnih religija, a koja čini i pozadinu Vilberovih dela. Ovo njegovo važno delo takođe ima svoju popularnu verziju pod nazivom " Kratka istorija svega" (A Brief History of Everything) (1996).

U svojoj najličnijoj knjizi, Grace and Grit (1991) Vilber dirljivo opisuje svoj odnos sa svojom drugom ženom Trejom, koja je umrla od raka 1989. godine. U jednom od svojih novijih knjiga, One Taste, ličnom dnevniku iz 1997. Vilber opisuje svoj način života, svoje meditacije i duhovna iskustva.

Tvorac je Integralnog instituta.

Živi u Bolderu, država Kolorado. Skoro se oženio po treći put.

Bibliografija

Spectrum of Consiousness (1977); No Boundary (1979); The Atman Project (1980); Up from Eden (1981); The Holographic Paradigm (1982); A Sociable God (1982); Eye to Eye (1983); Quantum Questions (1984); Spiritual Choices (1986); Transformations of Conciousness (1987); Grace and Grit (1991); Sex, Ecology, Spirituality (1995); A Brief History of Everything (1996); The Eye of Spirit (1997); Marriage of Sense and Soul (1998); One Taste (1999); Integral Psychology (2000); A Theory of Everything (2000); Boomeritis (2002).

Uvod u delo Kena Vilbera - Majkl Bouens

Na poleđini prve Vilberove knjige koju sam pročitao, recenzent je napisao: "Ono što je Frojd za psihologiju, Ajnštajn za fiziku, to je Ken Vilber za izučavanje svesti." Na poleđini jedne druge, novije Vilberove knjige - "Seks, ekologija, spiritualnost" Mič Kapor, osnivač i kopredsedavajući Elektrik Frontir Faundejšena, tvrdi: "Ova knjiga menja sve." No uprkos činjenici da jedan broj smrtnika - u koje spada i moja malenkost - smatra Vilbera najvažnijim misliocem ovog veka, on je nedovoljno poznat, a često i neprihvaćen u filozofskim krugovima intelektualnog establišmenta, pogotovo u Evropi.

Zato ću u ovom članku pokušati da ukratko objasnim neke od osnovnih postavki njegovog dela, kao i da ukažem na njegov značaj.

 

Knjige ovog autora

Knjige ovog autora

 

Bez granice

Bez granice

Bez granice
 

 

Brze veze

 

FacebookInstagramTwiter
 

© Sva prava zadržana, Izdavačka kuća „Babun".

Preuzimanje knjiga na adresi dr Milivoja Petrovića 5, Beograd-Rakovica
Radno vreme od 9 i 30 do 16 i 30 sati
Kontakt: 065 / 319 39 13

PIB: 100048004, MB: 17338056, Šifra delatnosti: 5811
Sedište: Beograd, Simina 11