Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa

Eugen Herigel

 

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Eugen Herigel (Eugen Herrigel, 20 mart 1884 Lihtenau – 18. april 1955. Partenkirhen) bio je nemački filozof koji je filozofiju studirao na Carskom univerzitetu Tohoku u gradu Sendai, Japan, od 1924. do 1929. godine, gde je uveden u zen budizam. Ovo učenje je svojim pisanjem među prvima predstavio širokoj evropskoj publici.

Dok je živeo u Japanu, u periodu od 1924. do 1929. godine, on je, u nadi da će produbiti svoje razumevanje zena, izučavao kjudo, tradicionalnu japansku veštinu gađanja iz luka, pod vođstvom Ave Kenzoa (Awa Kenzo, (1880-1939), proslavljenog majstora te veštine. Jula 1929. godine on se vratio u Nemačku gde je dobio katedru za filozofiju na Univerzitetu u Erlangenu.

Godine 1936. on je objavio članak na dvadesetak stranica o svojim iskustvima pod naslovom "Viteška veština streličarstva" u jednom nemačkom žurnalu (Zeitschrift für Japanologie). Ovaj članak je kasnije bio okosnica njegovog proslavljenog dela Zen i veština gađanja iz luka. U ovoj knjizi, Herigel ne otkriva ime svog učitelja.

Profesor Herigel umro je 1955. godine. Među njegovim papirima nađene su opsežne beleške o različitim aspektima zena. Ove beleške je selektovao Herman Tauzend (Hermann Tausend) u saradnji sa Gusti L. Herigel (Gusty L. Herigel), autorovom ženom (koja je studirala japansko aranžiranje cveća) i objavio pod nazivom Der Zen-Weg. Ovu verziju je revidirao i uredio Alan Vots (Alan Watts) 1960. godine i objavio pod nazivom The Method of Zen.

Kasnije je otkriveno da  učitelj Kenzo, mada učitelj streličarstva, nije bio ni učitelj ni poklonik zen budizma. Ono što on u knjizi naziva "Veliko učenje" zapravo je bila njegova sopstvena praksa daishakyôdô, "Staza Velikog Učenja Streličarstva".

U prvo vreme, kada je 1936. godine prvi put pisao o svom iskustvu, Herigel lekcijama koje je primio od Kenzoa nije pridavao karakter zena. Međutim, kada je pročitao neke knjige od D.T. Suzukija 1938. godine, on se priklonio mišljenju da je Kenzovo učenje zapravo bilo zen. Ovakvo poistovećenje očigledno je naišlo na odobravanje profesora Suzukija, pošto je napisao uvod u posleratno izdanje Herigelove knjige.

 

Knjige ovog autora

Knjige ovog autora

 

Zen veština gađanja iz luka

Zen veština gađanja iz luka

Zen veština gađanja iz luka
 

 

Brze veze

 

FacebookInstagramTwiter
 

© Sva prava zadržana, Izdavačka kuća „Babun".

Preuzimanje knjiga na adresi dr Milivoja Petrovića 5, Beograd-Rakovica
Radno vreme od 9 i 30 do 16 i 30 sati
Kontakt: 065 / 319 39 13

PIB: 100048004, MB: 17338056, Šifra delatnosti: 5811
Sedište: Beograd, Simina 11