Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa

Čug Liang

 

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Čug Liang, na dvoru poznat i kao Kongming, je bio kineski državnik i vojni strateg. U Razdoblju tri kraljevstva bio je na čelu vlade, a kasnije je obavljao i dužnost regenta države Šu Han. Opšte je mišljenje da je Čug Liang bio najuspešniji strateg svog doba i često se poredi sa Sun Cuom, autorom proslavljenog vojnog klasika Umeće ratovanja.

Njegova reputacija inteligentnog i učenog stratega još više je porasla u periodu kada se povukao u relativnu izolaciju.Tada je dobio nadimak Volong, što znači Skriveni ili Usnuli zmaj. Čug Liang često je na slikama predstavljen u taoističkoj odeždi sa lepezom od ždralovog perja u ruci.

Čug Liang je bio konfucijanske provenijencije. Voleo je da se poredi sa drevnim ministrom države Šu, Guan Čongom, koji je pružio značajan doprinos razvoju poljoprivrede i industrije. Često je isticao dela Šen Buhaja i Han Feja. Odbijao je da popusti lokalnim elitama, striktno ali vrlo pravično se držeći slova zakona. Njegovo ime postalo je sinonim za mudrost u kineskoj kulturi.

 

Knjige ovog autora

Knjige ovog autora

 

Strategije i taktike ratovanja

Strategije i taktike ratovanja

Strategije i taktike ratovanja
 

 

Brze veze

 

FacebookInstagramTwiter
 

© Sva prava zadržana, Izdavačka kuća „Babun".

Preuzimanje knjiga na adresi dr Milivoja Petrovića 5, Beograd-Rakovica
Radno vreme od 9 i 30 do 16 i 30 sati
Kontakt: 065 / 319 39 13

PIB: 100048004, MB: 17338056, Šifra delatnosti: 5811
Sedište: Beograd, Simina 11