Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa

Bart D.Erman

 

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

BART D. ERMAN predaje na katedri za religijske studije Univerziteta Severne Karoline u Čepl Hilu. On je autoritet za istoriju Novog zaveta, ranu crkvu i Isusov život.

Erman piše o ranim hrišćanima, koristeći termin pre-pravoverni, da bi opisao hrišćanske tradicije koje će kasnije biti određene kao pravoverne.

U svojim knjigama, on se priseća svog mladalačkog entuzijazma kao nanovo-rođenog evangeliste, kada je bio ubeđen da je Bog izvor samih biblijskih reči i da on čuva svete spise od grešaka. Kasnije njegove studije, međutim, uveravaju ga da Biblija ima više smisla kada se prihvate sve njene protivurečnosti nego kada putem elaboriranih pojašnjenja te protivurečnosti pokušavaju da se pomire. Erman je bio hrišćanin 15 godina ali je kasnije postao agnostik, zbog problema zla i patnje.

Veći deo njegovog rada usredsređen je na različite aspekte Bauerove (Walter Bauer) teze da je hrišćanstvo uglavnom protivrečno. Erman se često smatra pionirom u povezivanju istorije rane crkve sa tekstualnim varijantama unutar biblijskih rukopisa. Ermanov rad se oslanja na tekstualni kriticizam. Od vremena crkvenih otaca, obznanjivano je da su jeretici (na primer Markion) ti koji se usuđuju da menjaju biblijske rukopise. Erman smatra da su češće pravoverni bili ti koji su iskrivljavali rukopise, menjajući tekst na svoju ruku kako bi istakli lična religiozna gledišta.

Osim nekolicine popularnih naučnih članaka napisao je još Izgubljena hrišćanstva: Bitka za spise i vere za koje ne znamo i Izgubljeni spisi: Knjige koje nisu ušle u Novi zavet. Živi u Darhemu, Severna Karolina.

 

Knjige ovog autora

Knjige ovog autora

 

Isus to nije rekao

Isus to nije rekao

Isus to nije rekao
 

 

Brze veze

 

FacebookInstagramTwiter
 

© Sva prava zadržana, Izdavačka kuća „Babun".

Preuzimanje knjiga na adresi dr Milivoja Petrovića 5, Beograd-Rakovica
Radno vreme od 9 i 30 do 16 i 30 sati
Kontakt: 065 / 319 39 13

PIB: 100048004, MB: 17338056, Šifra delatnosti: 5811
Sedište: Beograd, Simina 11