Sve veze, meni
Vaša korpa
Sve veze, meniVaša korpa

Antoan de sent Egziperi

 

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Antoan de Sent-Egziperi (Antoine de Saint-Exupéry 29. jun 1900. – 31. jul 1944.) je bio francuski pisac i avijatičar. Najviše je poznat po svojoj noveli Mali Princ (Le Petit Prince) i knjigama o vazduhoplovnim avanturama, uključujući Noćni let i Vetar, pesak i zvezde.

On je bio dobro plaćeni pilot pre Drugog svetskog rata. Pred kraj rata pridružio se francuskim vazduhoplovnim snagama (Armée de l'Air) leteći u izviđačkim misijama sve do sklapanja primirja sa Nemačkom. U Sjedinjenim američkim državama pridružio se Slobodnim francuskim snagama. Nestao je jula 1944. godine tokom jednog izviđačkog leta iznad Mediterana.

Rani život

Egziperi je rođen u Lionu kao treće po redu od petoro dece. Imao je tri sestre: Gabrijelu, Mari – Magdalenu i Simonu, i jednog brata, Fransou. Već od detinjstva je pokazivao sklonost ka pisanju a želeo je i da bude pilot. Godine 1921. postao je pilot u Strazburu. Već sledeće godine je položio avijatičarski ispit i dobio poziv da se pridruži vazduhoplovnim snagama. 1923. godine doživeo je prvu avionsku nesreću u Buržeu. 1925. godine upoznao se sa poznatim piscima među kojima je bio i Andre Žid, koji su mu dali podsticaj da se bavi literaturom.

Na nagovaranje porodice njegove verenice, francuske spisateljice Lujze Levek de Vilmorin (Louise Lévêque de Vilmorin) – on je napustio pilotiranje i zaposlio se u Parizu. Međutim, par je na kraju prekinuo zaruke, a on je promenio još nekoliko poslova narednih godina, ali bez većeg uspeha.

1926. godine Sent-Egziperi je ponovo leteo. On je bio jedan od pionira međunarodne avionske pošte, u danima kada su avioni imali sasvim skromne instrumente.

 

Knjige ovog autora

Knjige ovog autora

 

Mali princ

Mali princ

Mali princ
 

 

Brze veze

 

FacebookInstagramTwiter
 

© Sva prava zadržana, Izdavačka kuća „Babun".

Preuzimanje knjiga na adresi dr Milivoja Petrovića 5, Beograd-Rakovica
Radno vreme od 9 i 30 do 16 i 30 sati
Kontakt: 065 / 319 39 13

PIB: 100048004, MB: 17338056, Šifra delatnosti: 5811
Sedište: Beograd, Simina 11